Spiseforstyrrelser
Spiseforstyrrelser er komplekse sykdommer som ofte fører til svært nedsatt livskvalitet og som kan medføre alvorlige fysiske komplikasjoner. Det er vanskelig å komme seg ut av en spiseforstyrrelse på egenhånd, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk.
Hva er spiseforstyrrelser?
For mange er spiseforstyrrelser vanskelige sykdommer å forstå. Det er ikke snakk om en slankekur som har gått for langt eller et spill for å få oppmerksomhet. Spiseforstyrrelser er psykiatriske
sykdommer, på lik linje som angst eller depresjon.
Det er imidlertid sånn at slanking, dietter og andre lettvinte løsninger for vektnedgang fort kan kulminere i en alvorlig spiseforstyrrelse.
Vi har lang erfaring og høy kompetanse på behandling av spiseforstyrrelser. Vi behandler anoreksi, bulimi samt overspising/tvangsspising.
Om behandlingen
Det er viktig at behandlingen er tverrfaglig, og at man forstår de fysiske, psykiske og ernæringsmessige faktorene som spiller inn. Vi benytter de mest effektive forskningsbasert behandlingsmodeller for spiseforstyrrelser. Sjansen for å bli frisk er best når disse taes i bruk av erfarne behandlere med spesialkompetanse innenfor spiseforstyrrelser.
Behandlingen er ledet av Marianne Hatle, som er norsk lege med amerikansk og norsk spesialitet i psykiatri. Hun har vært overlege på en av de ledende spiseforstyrrelsesklinikkene i USA. I tillegg har hun vært faglig leder for spiseforstryrrelsesbehandlingene på Volvat Medisinske Senter og Aleris Helse. Hun grunnla og ledet Spiseforstyrrelsesklinikken på Lysaker i 10 år.
" hos unge med anoreksi er familiebasert behandling klart mest effektivt. Enkelt fortalt dreier det seg om å involvere familien. Ikke tradisjonell familieterapi, men hvor foreldrene lærer hvordan de kan gi støtte for å hjelpe barnet sitt. For eksempel det at man sitter sammen under måltidet og hjelper barnet eller ungdommen gjennom de vanskelige tankene de har rundt maten. Det må settes grenser, men ikke ved å reagere med sinne, men at man lærer seg teknikker som fungerer.".
Marianne Hatle, psykiater Legevakt Vest. Les her
Ulike former for spiseforstyrrelser
Anoreksi
Bulimi
Tvangsspising/Overspising
Uspesifisert spiseforstyrrelse
Annen nyttig informasjon
Behandling
Spesielle behandlingsaspekter
Om oss - Tverrfaglig behandlingsteam
Råd til pårørende
Har du en spiseforstyrrelse?
Slik får du hjelp
Media
Møt vår psykiater, Marianne Hatle!
Marianne er utdannet lege med embetseksamen i medisin fra Universitetet i Oslo. Hun har spesialisert seg i psykiatri i USA, og har både amerikansk og norsk godkjenning som spesialist i psykiatri.
Marianne har over 20 år i klinisk praksis, og har blant annet jobbet som psykiater og leder for spiseforstyrrelsesbehandling på Volvat og Aleris, samt vært grunnlegger og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken på Lysaker. Hun har jobbet som overlege både i Norge og USA.
Marianne har bred erfaring innen behandling av depresjon, angst, tvangslidelser og bipolaritet, i tillegg til spiseforstyrrelser.
Møt vår ernæringsfysiolog, Sedegheh!
Sedegheh har doktorgrad i klinisk ernæring og lang undervisnings- og arbeidserfaring innen feltet. Sedegheh var den første kliniske ernæringsfysiologen som gjennomførte full utdannelse i klinisk ernæring i Norge. Hun har lang erfaring med pasientarbeid fra Oslo universitetssykehus, og tok i 2007 en doktorgrad ved Universitetet i Oslo. Hun er brennende engasjert i faget, og er et stort faglig forbilde for mange. God ernæring er viktig for både din mentale og fysiske helse.
Hos Sedegheh får du vitenskapelig basert kostveiledning. Hun kan, i samarbeid med resten av Psykisk HelseVest-teamet, hjelpe deg med å unngå unødvendige begrensninger i kostholdet og utvikle et positivt forhold til mat, noe som er viktig for forebygging og behandling av underernæring, feilernæring og overvekt. Sedegheh setter dine behov i fokus og hjelper deg med å tilpasse et kosthold som vektlegger variasjon og langsiktighet.